Комари


Комарите (Culicidae) са семейство двукрили насекоми. Наброяват около 3500 вида и се срещат на всички континенти освен Антарктида. Обитават най-често застояли води и блата.

Комарите преминават през четири различни фази в рамките на жизнения си цикъл – стадии на яйце, ларва, пупа и възрастни индивиди (имаго). Първите три стадия се развиват във водна среда и продължават между 5 и 14 дена, в зависимост от вида и околната температура. Възрастните комари се появяват след развитието на пупата, като първоначално плуват на водната повърхност. Продължителността на живот на комарите е между 4 и 8 седмици.[1]

Комарите са временни паразити, като при почти всички видове женските пият кръв, която е необходима за развитието на яйцата им. Мъжките са по-големи от женските и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец. Техни естествени врагове са водните кончета, които се хранят с тях. Комарите могат да пренесат причинители на редица опасни заразни заболявания като малария, западнонилска треска, денге, жълта треска и много други.[2][3]

КОМАРИТЕ МОГАТ ДА ОТКРИЯТ ЧОВЕКА ОТ 35 МЕТРА


Комарите са двукрили насекоми, които са достатъчно големи, за да бъдат забелязани с просто око. Мъжките комари обикновено живеят около седмица, докато женските могат да живеят няколко месеца.

Комарите може да са малки и да имат кратък живот, но това не им пречи да причиняват вреди на човека. От сърбящите ухапвания до болестите, които могат да пренасят, комарите често са досадни, но понякога смъртоносни.

Какви са обичайните местообитания и навици на комарите?

Комарите живеят в трева и храсти, разположени в близост до райони, където живеят хората. Любимото им място за размножаване е застоялата вода. Мъжките комари не хапят хора, за разлика от женските.

Докато и двата пола при комарите консумират нектар от растенията и вода, женските също се нуждаят и от кръв, за да се размножават. Ухапването от комар обикновено причинява сърбеж, но също чрез него могат да бъдат разпространявани болести между животни и хора, както и от един човек на друг.

Как хапят комарите?

Женските комари имат дълги хоботи, които им позволяват да пробият кожата и да се хранят с кръв. При ухапването се инжектира слюнка от комара в тялото на човека, докато изсмуква кръвта. Слюнката на комара съдържа протеини, към които повечето хора са алергични. Имунната система на човек се задейства, причинявайки зачервена подутина, придружена от сърбеж.

Как изглежда ухапването от комар?

Почти веднага след като се случи ухапването от комар, може да бъде забелязано образуването на кръгла подутина. В някои случаи е възможно да бъде видяна малка точка в центъра на подутината. Скоро след това подутината става зачервена и твърда. Не е необичайно човек да получи няколко ухапвания по едно и също време.

При нарушена имунна система, човек може да получи по-тежка реакция, като копривна треска, голямо подуване и зачервяване или подути лимфни възли. Децата често получават по-силна реакция към ухапванията от възрастните

Как се лекува ухапването от комар?

Лечението на ухапванията от комари се състои в измиване на мястото със сапун и топла вода. Може също да бъдат използвани обезболяващи средства без рецепта, антихистамини или локални лекарства против сърбеж, за да бъде контролирана болката и сърбежа. Прилагането на пакет с лед върху кожата също може да облекчи сърбежа. При дете със сърбящи ухапвания от комар трябва да бъде проверено дали ноктите на ръцете му са изрязани, както и да му бъде напомняно да не се чеше.

Рядко се случва човек да изпита тежка алергична реакция към ухапване от комар. Ако бъдат развити болки в тялото, главоболие или треска след ухапване, е необходимо търсенето на лекар. Това може да бъдат симптоми на тежка реакция от ухапването или заболяване, пренасяно от комари.


Малко известни факти за комарите

1. Комар е испанското название за “малка муха”. Думата е спомената за първи път през 16-ти век. В Африка комарите се наричат “Mozzies”.
2. Съществуват повече от 3500 вида комари. 175 от тях са открити в САЩ. Anopheles quadrimaculatus, обикновен комар, и Aedes Aegypti (азиатски тигров комар) са сред най-често срещаните.
3. Само женските комари хапят хората. И мъжкият и женският комар се хранят основно с нектар от плодове и растения, но женската се нуждае и от протеин в кръвта, за да се развият яйцата и добре. След като веднъж се е заситила с кръв ще направи почивка, преди да снесе яйцата си.
4. Комарите нямат зъби. Женската хапе с орган, който се нарича хобот.
5. Комарът може да изпие до три пъти теглото си кръв. Това изобщо не е притеснително, защото ще му отнеме поне 1.2 милиона ухапвания преди да изпие кръвта от тялото ви.
6. Женският комар може да снесе до 300 яйца наведнъж. Снасят до 3 пъти преди да умрат.
7. Комарите прекарват първите 10 от дни от живота си във вода. Водата е необходима, за да се превърнат в ларви.
8. Комарите спят зимен сън. Те са студенокръвни и предпочитат по-високи температури.
9. Средната продължителност на живота на един комар е по-малко от два месеца. Мъжкият комар живее около 10 дни, а женските от 6 до 8 седмици и снясат яйца на всеки три дни от живота си. Женските могат да живеят и около шест месеца, но само ако спят зимен сън.
10. Комарите имат шест крака.
11. Мъжките комари намират женската по шума от крилата им. Крилата на женската трептят по около 500 пъти в секунда.
12. Комарите не могат да летят бързо или много далеч.
13. Комарът може да усети човешкия дъх. Имат чувствителни рецептори на антените си, които улавят въглеродния двуокис, който издишваме.
14. Потта помага на комарите да локализират жертвата си. Кожата ни произвежда повече от 340 химически миризми.
15. Комарът засича мигновено топлината на човешкото тяло.
16. Комарите се хранят, както през деня, така и през нощта.
17. Подутините от ухапването на комар са следдствие на слюнката, която отделя, докато смуче кръв.
18. Комарите не предават СПИН. Кръвта се преработва в стамисите им и не се прехвърля заразена към човек.
19. Комарите се считат за най-смъртоносното “животно” на света. Комарът Anopheles е много опасен, защото предава малария, която убива повече от 1 милион души всяка година, предимно в Африка.
20. Тъмното облекло привлича комарите. Те запазват топлината, което привлича комарите по-силно.
21. Прилепите не ядат комари.
22. Капаните за комари могат да убият хиляди комари само за една нощ.


Как се казва КОМАР НА 37 езика

КОМАР (бълграски) Afrikaans (muskiet), Arabe (al-Ba’oudha), Chinois (wenzhi), Croate (komarac), Tchèque (komar), Danois (myg), Néerlandais (mug), Anglais (mosquito), Finnois (hyttynen), Français (moustique), Allemand (Mücke), Grec (kounoupi), Hawaïen (mokika), Hébreu (yatoosh), Hindi (macchar), Hongrois (szúnyog), Indonésien (nyamuk), Italien (zanzara), Japonais (ka), Coréen (mogi), Letton (ods), Malais (nyamuk), Mongol (shumuul), Norvégien (mygg), Polonais (moskit), Portugais (mosquito), Quechua (ghiti), Roumain (tantar), Russe (komar), Serbe (komarac), Slovaque (komár), Espagnol (mosquito), Swahili (mbu), Suédois (mygga), Tagalog (lamók), Thaï (young), Turc (sivrisinek), Ourdou (machar), Vietnamien (muoi).


Защо комарите предпочитат едни хора пред други

Комарите се ориентират за присъствието на жертвата си по въглеродния диоксид и различни летливи органични вещества, излъчвани чрез потта. Излъчването на млечна киселина силно привлича комарите. Сред лицата, които произвеждат по-високи нива на млечна киселина, са жените по време на бременността, както и по-високите хора. Спортистите също са предпочитана плячка за комарите, особено след тренировка.

Как да определим ухапване от комар

Присъствието на комарите не може да остане незабелязано. Освен специфичния звук, който издават, за наличието им може да се съди и по ухапванията. Симптомите са подуване, сърбеж, зачервяване, болка. Те преминават за около 24-48 часа и не представляват заплаха за здравето.

Кога ухапването от комар може да бъде опасно

Комарите са преносители на заболявания, без да заболяват от тях. Става дума за малария, денга и различни видове треска. В тези случаи ухапването може да причини висока температура, загуба на съзнание, главоболие, затруднено дишане, стягане в областта на гърдите, шок.

Ухапване от комари може да причини сърбеж, треска или да донесе болести, а понякога е дори смъртоносно. Въпреки че са малки и имат кратък живот, комарите могат да създадат много проблеми на човек.

В следващите редове ще разгледаме какво се случва, когато ни ухапе комар, как да се предпазим и с какво да се мажем при ухапване.

Какво се случва след ухапване от комари?

Почти веднага след ухапване от комари може да забележим, че се образува кръгла и подпухнала подутина на засегнатото място. Подутината обикновено става червена и твърда. В някои случаи може да се види малка точка в центъра на ухапването.

Много често можем да получим ухапвания по едно и също време на различни места по тялото. В близост едно от друго също не е необичайно.

Ако имунната ни система е нарушена, можем да получим по-тежка реакция, като копривна треска, голям участък от подуване и зачервяване или подути лимфни възли. Рядко се случва човек да изпита тежка алергична реакция след ухапване от комари.

Децата често получават по-силна реакция от възрастните при ухапване от комари.


Какво се усеща при ухапване от комари?

Може да почувстваме парещо усещане, когато ни ухапе комар. След това най-досадният симптом е сърбежът.

В повечето случаи реакциите са доста леки и изчезват в рамките на няколко дни. Те могат да бъдат по-притеснителни за деца и хора с нарушена имунна система.

В редки случаи може да получим по-тежка алергична реакция, водеща до болки в тялото, главоболие и треска.

Ухапванията от комари могат да причинят по-сериозни симптоми като:

 • Мехури
 • Лезии
 • Копривна треска
 • Висока температура
 • Подуване на ставите
 • Анафилактичен шок (рядко срещано)
 • Задължително посетете лекар, ако имате някой от тези симптоми след ухапване от комар.

Защо сърби след ухапване от комари?

Когато комар ни ухапе, той изсмуква кръв от тялото ни и инжектира част от слюнката си, в която се съдържат антикоагулант и протеини.

Тези протеини са чужди вещества в организма ни. Те задействат имунната ни система, която започва да се бори с тях, освобождавайки хистамин.

Хистаминът е съединение, което помага на белите кръвни клетки да достигнат до засегнатата област. При това се причинява сърбеж, възпаление и подуване.

Какви заболявания могат да пренесат комарите?

Комарите могат да носят вируси, бактерии и паразити в слюнката си. Когато ухапят човек, те могат да предадат тези патогени в тялото, причинявайки тежко и дори животозастрашаващо заболяване.

Комарите са известни носители на малария, вирус на Западен Нил, треска денга, жълта треска и няколко вируса, които причиняват енцефалит.

В проучване е установено, че над 200 милиона случая на малария са пренесени от комари. Според тези данни, СЗО заключава, че комарите са едни от най-смъртоносните животни на земята.

Някои заболявания (като ХИВ или хепатит) не могат да се разпространят чрез ухапване от комари.


Какво се прави след ухапване от комари?

След ухапване от комари най-често може да се приложат следните методи за облекчаване на симптомите:

След ухапване от комари трябва да измием засегнатото място със сапун и топла вода. Може също да използваме болкоуспокояващи, антихистамини или локални лекарства против сърбеж.

Прилагането на пакет с лед върху кожата също ще облекчи сърбежа.

Ако детето ви е ухапано от комари, уверете се, че ноктите му са къси и напомнете да не чеше засегнатото място.

Ако усетите болки в тялото, главоболие или треска след ухапване, свържете се с вашия лекар. Това може да са симптоми на тежка реакция или на болест, пренесена от комари.

Как можем да предотвратим ухапване от комари?

Не можем да предотвратим изцяло ухапване от комари, но можем да намалим шансовете да ни ухапят по следните начини:

Комарите се размножават във вода, така че се опитайте да отстраните доколкото е възможно застоялата вода близо до дома ви. Изпразнете всичко, което задържа застояла вода.

Също така е добре да поддържате тревата и растителността в близост до дома ви добре окосена.

Поставете комарници на прозорците. Когато сте навън, в гористи или тревисти места, носете дрехи с дълги ръкави.

Напръскайте се или намажете със средство против насекоми.

За да предотвратите болести, пренасяни от комари, уверете се, че имате подходящата ваксина, преди да пътувате в чужбина. Лекарят ви може да предпише перорални лекарства за предотвратяване на малария или други заболявания.


С какво да се мажем след ухапване от комари?

Понякога е трудно да установим кое средство е най-подходящо за мазане след ухапване от комари. Повечето от предложените по-долу мазила могат да се използват толкова пъти, колкото е нужно, докато се успокои засегнатата част.

Почистете зоната с алкохол

Ако можете, намажете с алкохол възможно най-скоро засегнатото от ухапване от комар място.

Алкохолът има охлаждащ ефект, като по този начин облекчава сърбежа. Избягвайте да се мажете с твърде много алкохол, тъй като може да раздразни кожата.

Масло от риган

Маслото от риган им антибактериални свойства. Бързо успокоява след ухапване от комари, приложено върху кожата или прието през устата.

Нанесете мед върху ухапаното място

Медът има лечебни, антисептични и антибактериални свойства. При намазване на ухапаното от комар място ще помогне за намаляване на възпалението и предотвратяване на инфекция.

Не се мажете, ако сте навън, тъй като захарта в меда може да привлече повече комари.

Студен чай

Противовъзпалителните ефекти на зеления и черния чай могат да помогнат при подуване, причинено от ухапване от комари.

За целта накиснете торбичка зелен или черен чай в гореща вода и го сложете в хладилника, за да се охлади. Поставете след това торбичката със студен чай върху ухапаното място, за да облекчите сърбежа.

Листа пресен или сушен босилек

Босилекът съдържа съединения, които облекчават сърбежа по кожата. Можете да си направите босилекова отвара като сварите 2 чаши вода с 15 грама сухи листа босилек.

Оставете сместа да се охлади, след което потопете кърпа в нея и я поставете върху засегнатата област.

За по-незабавно облекчение на сърбежа – накъсайте пресни листа босилек и ги разтрийте върху ухапаното място.

Антихистамини

Антихистамините помагат за намаляване на възпалението в тялото, облекчават сърбежа и подуването. Могат да се приемат като лекарство перорално или като мазило да се намажат върху засегнатата част.

Мехлеми, съдържащи лидокаин или бензокаин

Лидокаинът (ксилокаин, лигнокаин) и бензокаинът (анестезин) са агенти в кремовете, които имат обезболяващи свойства. Те предлагат временно облекчение на сърбежа и болката.

Използвайте кремове, съдържащи ментол или мента за допълнителни ползи.

Алое вера

Гелът от алое вера притежава противовъзпалителни свойства за заздравяване на рани и успокояване на инфекции. Хладното усещане на гела също успокоява сърбежа.

Отглеждайте растение от алое вера вкъщи. Можете да изрежете листата и да нанесете гела директно.

Смлян чесън

Чесънът има лечебни и антивирусни свойства. В някои обезболяващи кремове се съдържа под формата на екстракт.

Не е препоръчително да се втърква пресен чесън директно върху кожата, тъй като може да увеличи дразненето и възпалението на кожата.

Вместо това смесете смлян чесън с кокосово масло и го нанесете върху засегнатата област за няколко минути, след което го премахнете. Или използвайте обезболяващи кремове с екстракт от чесън.

Какво да не използваме при ухапване от комари? ВАЖНО

Използването на някои домашни средства могат да увеличат раздразнението на кожата. Могат да причинят и нежелани странични ефекти като суха кожа, акне, изгаряне и други

Ето какво не трябва да използваме при ухапване от комари:

 • Сода за хляб
 • Сок от лимон или лайм
 • Паста за зъби
 • Оцет