С какво да се мажем след ухапване от комари?

Понякога е трудно да установим кое средство е най-подходящо за мазане след ухапване от комари. Повечето от предложените по-долу мазила могат да се използват толкова пъти, колкото е нужно, докато се успокои засегнатата част.

Почистете зоната с алкохол

Ако можете, намажете с алкохол възможно най-скоро засегнатото от ухапване от комар място.

Алкохолът има охлаждащ ефект, като по този начин облекчава сърбежа. Избягвайте да се мажете с твърде много алкохол, тъй като може да раздразни кожата.

Масло от риган

Маслото от риган им антибактериални свойства. Бързо успокоява след ухапване от комари, приложено върху кожата или прието през устата.

Нанесете мед върху ухапаното място

Медът има лечебни, антисептични и антибактериални свойства. При намазване на ухапаното от комар място ще помогне за намаляване на възпалението и предотвратяване на инфекция.

Не се мажете, ако сте навън, тъй като захарта в меда може да привлече повече комари.

Студен чай

Противовъзпалителните ефекти на зеления и черния чай могат да помогнат при подуване, причинено от ухапване от комари.

За целта накиснете торбичка зелен или черен чай в гореща вода и го сложете в хладилника, за да се охлади. Поставете след това торбичката със студен чай върху ухапаното място, за да облекчите сърбежа.

Листа пресен или сушен босилек

Босилекът съдържа съединения, които облекчават сърбежа по кожата. Можете да си направите босилекова отвара като сварите 2 чаши вода с 15 грама сухи листа босилек.

Оставете сместа да се охлади, след което потопете кърпа в нея и я поставете върху засегнатата област.

За по-незабавно облекчение на сърбежа – накъсайте пресни листа босилек и ги разтрийте върху ухапаното място.

Антихистамини

Антихистамините помагат за намаляване на възпалението в тялото, облекчават сърбежа и подуването. Могат да се приемат като лекарство перорално или като мазило да се намажат върху засегнатата част.

Мехлеми, съдържащи лидокаин или бензокаин

Лидокаинът (ксилокаин, лигнокаин) и бензокаинът (анестезин) са агенти в кремовете, които имат обезболяващи свойства. Те предлагат временно облекчение на сърбежа и болката.

Използвайте кремове, съдържащи ментол или мента за допълнителни ползи.

Алое вера

Гелът от алое вера притежава противовъзпалителни свойства за заздравяване на рани и успокояване на инфекции. Хладното усещане на гела също успокоява сърбежа.

Отглеждайте растение от алое вера вкъщи. Можете да изрежете листата и да нанесете гела директно.

Смлян чесън

Чесънът има лечебни и антивирусни свойства. В някои обезболяващи кремове се съдържа под формата на екстракт.

Не е препоръчително да се втърква пресен чесън директно върху кожата, тъй като може да увеличи дразненето и възпалението на кожата.

Вместо това смесете смлян чесън с кокосово масло и го нанесете върху засегнатата област за няколко минути, след което го премахнете. Или използвайте обезболяващи кремове с екстракт от чесън.