Първа помощ при ухапване от комари

Как хапят комарите?

Женските комари имат дълги хоботи, които им позволяват да пробият кожата и да се хранят с кръв. При ухапването се инжектира слюнка от комара в тялото на човека, докато изсмуква кръвта. Слюнката на комара съдържа протеини, към които повечето хора са алергични. Имунната система на човек се задейства, причинявайки зачервена подутина, придружена от сърбеж.

Как изглежда ухапването от комар?

Почти веднага след като се случи ухапването от комар, може да бъде забелязано образуването на кръгла подутина. В някои случаи е възможно да бъде видяна малка точка в центъра на подутината. Скоро след това подутината става зачервена и твърда. Не е необичайно човек да получи няколко ухапвания по едно и също време.

При нарушена имунна система, човек може да получи по-тежка реакция, като копривна треска, голямо подуване и зачервяване или подути лимфни възли. Децата често получават по-силна реакция към ухапванията от възрастните

Как се лекува ухапването от комар?

Лечението на ухапванията от комари се състои в измиване на мястото със сапун и топла вода. Може също да бъдат използвани обезболяващи средства без рецепта, антихистамини или локални лекарства против сърбеж, за да бъде контролирана болката и сърбежа. Прилагането на пакет с лед върху кожата също може да облекчи сърбежа. При дете със сърбящи ухапвания от комар трябва да бъде проверено дали ноктите на ръцете му са изрязани, както и да му бъде напомняно да не се чеше.

Рядко се случва човек да изпита тежка алергична реакция към ухапване от комар. Ако бъдат развити болки в тялото, главоболие или треска след ухапване, е необходимо търсенето на лекар. Това може да бъдат симптоми на тежка реакция от ухапването или заболяване, пренасяно от комари.

Защо комарите предпочитат едни хора пред други

Комарите се ориентират за присъствието на жертвата си по въглеродния диоксид и различни летливи органични вещества, излъчвани чрез потта. Излъчването на млечна киселина силно привлича комарите. Сред лицата, които произвеждат по-високи нива на млечна киселина, са жените по време на бременността, както и по-високите хора. Спортистите също са предпочитана плячка за комарите, особено след тренировка.

Как да определим ухапване от комар

Присъствието на комарите не може да остане незабелязано. Освен специфичния звук, който издават, за наличието им може да се съди и по ухапванията. Симптомите са подуване, сърбеж, зачервяване, болка. Те преминават за около 24-48 часа и не представляват заплаха за здравето.

Кога ухапването от комар може да бъде опасно

Комарите са преносители на заболявания, без да заболяват от тях. Става дума за малария, денга и различни видове треска. В тези случаи ухапването може да причини висока температура, загуба на съзнание, главоболие, затруднено дишане, стягане в областта на гърдите, шок.

Ухапване от комари може да причини сърбеж, треска или да донесе болести, а понякога е дори смъртоносно. Въпреки че са малки и имат кратък живот, комарите могат да създадат много проблеми на човек.

В следващите редове ще разгледаме какво се случва, когато ни ухапе комар, как да се предпазим и с какво да се мажем при ухапване.

Какво се случва след ухапване от комари?

Почти веднага след ухапване от комари може да забележим, че се образува кръгла и подпухнала подутина на засегнатото място. Подутината обикновено става червена и твърда. В някои случаи може да се види малка точка в центъра на ухапването.

Много често можем да получим ухапвания по едно и също време на различни места по тялото. В близост едно от друго също не е необичайно.

Ако имунната ни система е нарушена, можем да получим по-тежка реакция, като копривна треска, голям участък от подуване и зачервяване или подути лимфни възли. Рядко се случва човек да изпита тежка алергична реакция след ухапване от комари.

Децата често получават по-силна реакция от възрастните при ухапване от комари.

Какво се усеща при ухапване от комари?

Може да почувстваме парещо усещане, когато ни ухапе комар. След това най-досадният симптом е сърбежът.

В повечето случаи реакциите са доста леки и изчезват в рамките на няколко дни. Те могат да бъдат по-притеснителни за деца и хора с нарушена имунна система.

В редки случаи може да получим по-тежка алергична реакция, водеща до болки в тялото, главоболие и треска.

Ухапванията от комари могат да причинят по-сериозни симптоми като:

  • Мехури
  • Лезии
  • Копривна треска
  • Висока температура
  • Подуване на ставите
  • Анафилактичен шок (рядко срещано)
  • Задължително посетете лекар, ако имате някой от тези симптоми след ухапване от комар.

Защо сърби след ухапване от комари?

Когато комар ни ухапе, той изсмуква кръв от тялото ни и инжектира част от слюнката си, в която се съдържат антикоагулант и протеини.

Тези протеини са чужди вещества в организма ни. Те задействат имунната ни система, която започва да се бори с тях, освобождавайки хистамин.

Хистаминът е съединение, което помага на белите кръвни клетки да достигнат до засегнатата област. При това се причинява сърбеж, възпаление и подуване.

Какво не знаем за комарите? Интересни видеоклипове…

Репелентни гривни против комари

Спокойни сред природата с PARAKITO

Защитени от комари и кърлежи в природата с PARAKITO

Ухапване от комар – как да се предпазим?

1. Какво не знаем за комарите ?

2. Какво не знаем за комарите ?

3. Какво не знаем за комарите ?

Oт Април 2024г., продуктите на parakito са с променен дизайн и нови опаковки!